onsdag 15 mars 2017

H&M och försäljningssiffrorna

Idag presenterad H&M sina försäljningssiffror för februari samt för hela första kvartalet i räkenskapsåret. Klicka här för länk till informationen. Marknaden reagerade negativt på siffrorna (men kanske också på en annan siffra som jag skriver mer om längre ned). För att utröna om marknadens reaktion var relevant jämför jag med min egen värdering av H&M som finns här.

I mitt grundantagande för värderingen hade jag en tillväxt på 7 % i nettoomsättningen per år, mätt i svenska kronor. Nu redovisar H&M att de haft en försäljningsökning på 7 % för första kvartalet mätt i lokala valutor, alltså inte helt jämförbart med mitt antagande men tillräckligt för att använda min värdering som jämförelse. I den värderingen kom jag fram till ett rimligt pris på 220 kr per aktie och i det perspektivet blir det på ett sätt riktigt att kursen rör sig i den riktningen efter dagens nya information. Det finns dock ett stort men i detta resonemang. Min värdering var också nära kopplad till antagandet om marginalerna som vi idag inte fått någon ny information om. Utan den informationen blir det bara en gissningslek att försöka avgöra om priset på aktien borde vara högre eller lägre. Om den lägre försäljningsökningen (till och med lägre försäljning för februari, mätt i lokala valutor) beror på att H&M valt att hålla uppe sina priser för att förbättra marginalerna så kan bolagets värde faktiskt öka. Så faktum är att osäkerheten kring en rimlig värdering är stor i dagsläget. Men den 30:e mars får vi veta mer och kan lättare avgöra i vilken riktning marginalerna rör sig eftersom bolaget släpper sin delårsrapport för första kvartalet då.

Det vi också hände idag var att Inditex, som bland annat äger Zara och är en huvudkonkurrent till H&M, släppte sina siffror för senaste räkenskapsåret. Informationen finns här. Det visade sig att Inditex hade den lägsta bruttomarginalen på 8 år. Eftersom marginalerna är så viktiga i H&M är detta naturligtvis intressant information och relevant för värderingen av H&M. Det är dock omöjligt att dra någon exakt slutsats om hur det ser ut med H&Ms marginaler på basis av att man känner dem i Inditex. Eftersom jag inte vet vad marknaden förväntat sig av varken H&Ms eller Inditex siffror är det svårt att dra någon slutsats om vad det var som påverkade marknaden så att priset på H&Ms aktie droppade rejält idag.


Det jag vet är att riktningen på förändringen i H&Ms marginaler (om det ens blir en förändring) är mycket viktig för värderingen och om denna riktning vet vi ingenting i dagsläget. Därför vill jag till marknaden säga, genom att travestera Ygrittes klassiska replik från GoT – You know nothing Mr Market! Eller vet du?

2 kommentarer:

  1. Fin sammanställning gällande H&M. Jag gör den bedömningen att den starka dollarn plågar H&Ms marginaler. Det var just av den anledningen jag sålde mitt H&M innehav på 1490 aktier i slutet av 2014. Pengarna användes till ett lägenhetsköp och aktien stod då i 294.60. Dollarn fortsatte sedan stärkas och med det har marginalerna gått ner. Med lite tur toppade dollarn för ett tag sedan. Om kronan framöver stärks mot dollarn ser jag en uppsida i aktien. Men svårt att säga vad dollarn kommer stå i framöver. Jag har i dagsläget återköpt 1285 aktier och har ett gav på runt 235 kr. Hoppas på ett fint 2017 nu.

    Med vänlig hälsning Slimis

    SvaraRadera
  2. Rätt bra tajming med försäljningen där 2014. När det gäller marginalerna så är du inne på ett ämne jag funderat på att undersöka, dvs korrelationen mellan dollarkursen och marginalerna i H&M. Det används ofta som en förklaring och kan säkert vara riktig men jag har inte sett någon djupare analys i frågan.

    Hälsningar
    MV

    SvaraRadera